Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

ΛΥΣΣΑ – ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΖΩΑ ΜΑΣ.


   Ένα από τα βασικότερα θέματα συζήτησης που απασχόλησε την Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Κυνηγετικού Συλλόγου Πραμάντων, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2012 στην Αίθουσα Πολλαπλών Εκδηλώσεων του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων αποτελεί και το θέμα του ιού της λύσσας που βρίσκεται στο προσκήνιο, καθότι τα κυνηγόσκυλα και οι κυνηγοί βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» επικινδυνότητας λόγω της πιθανής επαφής τους με μολυσμένα ζώα όπως η αλεπού.

   Στην Γενική Συνέλευση προτάθηκε η άμεση πραγματοποίηση ενός ενημερωτικού σεμιναρίου με σκοπό την επιμόρφωση των μελών του συλλόγου και μη, κυρίως όσον αφορά τον ιό της λύσσας. Το σεμινάριο είναι όχι μόνο χρήσιμο αλλά και απαραίτητο για τον κάθε κυνηγό καθώς η ενημέρωση και η γνώση είναι το καλύτερο «όπλο» στα χέρια του κάθε κυνηγού. Παράλληλα με το συγκεκριμένο σεμινάριο μπορεί να γίνει και προληπτικός εμβολιασμός κυνηγετικών και άλλων σκύλων της περιοχής καθώς πολλοί συγχωριανοί μας δεν έχουν την δυνατότητα μετακίνησης των σκύλων τους στα πλησιέστερα κτηνιατρεία που βρίσκονται στα Ιωάννινα και την Άρτα.

  Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Πραμάντων επίσης, επιδεικνύοντας το κοινωνικό του πρόσωπο έκρινε αναγκαία και την ενημέρωση του κοινωνικού περίγυρου και ειδικά των παιδιών καθώς η λύσσα αποτελεί θανατηφόρο νόσο και για τα ζώα και για τον άνθρωπο και επίκειται εμβολιασμός των αλεπούδων με ρίψη εμβολίων από αέρος κατά τον μήνα Νοέμβριο στην Π.Ε. Ιωαννίνων (Δυτικά της Πίνδου) σύμφωνα με έγγραφο που μας απέστειλε το τμήμα Κτηνιατρικής Π.Ε. Ιωαννίνων. Για τον λόγο αυτό θα διανεμηθούν ενημερωτικά φυλλάδια στα σχολεία και τα καταστήματα της περιοχής για την ενημέρωση του κοινού όσον αφορά τον ιό της λύσσας.

 

ΛΙΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟ ΤΗΣ ΛΥΣΣΑΣ

 

   ΠΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ Ο ΙΟΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ

Ο ιός υπάρχει στο σάλιο των μολυσμένων ζώων και μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο από:

- Γρατζουνιά ή δάγκωμα από σκύλο, γάτα, ΑΛΕΠΟΥ ή άλλο μολυσμένο ζώο.

- Επαφή σάλιου μολυσμένου ζώου με προϋπάρχουσα πληγή του δέρματος ή με κάποιο βλεννογόνο.

- Επαφή με το υγρό περιεχόμενο του εμβολίου δολώματος.

 

ΠΡΟΛΗΨΗ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ  

Αν υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης, θα πρέπει να κάνετε τα παρακάτω ώστε ο ιός να εξουδετερωθεί πριν επιτεθεί στα νευρικά κύτταρα.

-          Πλύνετε την προσβεβλημένη περιοχή με άφθονο νερό και σαπούνι, για τουλάχιστον 5 λεπτά.

-         Επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό σας προκειμένου να αποφασίσει αν απαιτείται θεραπεία ή όχι.

 

ΤΙ ΚΑΝΕΤΕ ΑΝ ΒΡΕΙΤΕ ΕΝΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟ Η ΑΓΡΙΟ ΖΩΟ ΝΕΚΡΟ.

-          Μην το πλησιάσετε.

-          Ειδοποιήστε αμέσως τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές ή δασικές αρχές για να το περισυλλέξουν.

 

ΤΙ ΚΑΝΕΤΕ ΑΝ ΒΡΕΙΤΕ ΕΝΑ ΕΜΒΟΛΙΟ ΔΟΛΩΜΑ.

-          Μην ακουμπάτε το εμβόλιο δόλωμα.

-          Σε περίπτωση που βρείτε ένα εμβόλιο δόλωμα κοντά στο σπίτι σας πρέπει ΠΑΝΤΑ με γάντι ή πλαστική σακούλα να πιάσετε το δόλωμα και να το μεταφέρετε στις τοπικές κτηνιατρικές αρχές ή να το αφήσετε σε μια λιγότερο πολυσύχναστη περιοχή ώστε να μην έρθει σε επαφή με ανθρώπους.

 

ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ

-          Κάθε άνοιξη και φθινόπωρο θα πραγματοποιείται εμβολιασμός των αλεπούδων  από το στόμα με εμβόλια δολώματα τα οποία θα διανέμονται με αεροσκάφη.

-          Τα εμβόλια δολώματα έχουν χρώμα καφέ (μοιάζουν με σοκολάτα) και περιέχουν στο εσωτερικό τους μια πλαστική κάψουλα γεμάτη με το εμβόλιο (εξασθενημένος ιός της λύσσας) σε υγρή μορφή.

 

Σας υπενθυμίζουμε ότι μπορείτε να ενημερωθείτε για την λύσσα και στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ (www. Minagric.gr>Πολίτης>Νοσήματα που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο>Λύσσα) .

                                                                 

 

 

Με εκτίμηση

 

Τσίρκας Γεώργιος

Πρόεδρος Δ.Σ. Κυνηγετικού Συλλόγου Πραμάντων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου